Nieuwsbrief online bekijken


Jurymedeling KLASSIEKER / jury announcement CLASSIC

De klassieker voor nieuwelingen en junioren (M/V) wordt gewijzigd. De kasseienstrook bij Exloo (3,5km) is niet begaanbaar. We zullen een omleiding instellen. De afstand wordt daarmee ongeveer 5km korter. 


The classic for nieuwelingen and juniors (M/F) will be altered. The cobbles at Exloo (3,5km) are not accessible due to rain and moss. There will be a deviation which results in a shortening of the courses of around 5km. Uitslagen proloog / results proloog

KLASSEMENTSLEIDERS / LEADERS SUB CLASSIFICATIONS 

Categorie 1 Victor Kroesbergen
Categorie 2 Thomas Huitema
Categorie 3 Nina Oolders
Categorie 4 Oscar Chamberlain
Categorie 5 Willemijn Prins
Categorie 6 Joshua Giddings
Categorie 7 Thomas Mijnsbergen
Nieuwelingen Edo Maas
Nieuwelingen-meisjes Lonneke Uneken
Junior-dames Susanne Andersen
Junioren Harm Celi
Aspiranten 

COMMUNIQUE JURYParkeren dinsdag / parking Tuesday

U wordt vriendelijke verzocht NIET TE PARKEREN aan de Brunelstraat en aan de achterzijde van het winkelcentrum in Vredeveld. 

You are kindly requested NOT TO PARK on the Brunelstraat and on the parking places behind the Vredeveld shopping centre. Winnaar van de dag: Thomas Huitema

De Jeugdtour kent veel etappewinnaars en truidragers. Elke dag pikken wij er één tussenuit. Vandaag is dat Thomas Huitema, die de tijdrit in categorie 2 met 0.09 seconden verschil won van concurrent én vriend Tyler Eyk.

Thomas Huitema komt uit Roden, en rijdt voor de Meteoor. Twee keer per week traint hij in Assen en brengen zijn ouders hem heen en weer. Het is alweer de vijfde Jeugdtour voor de pas 8-jarige Thomas. "Mijn broer Jasper is ouder en deed al eerder mee. Ik heb toen drie keer bij de aspiranten meegedaan."

Thomas en Tyler. Ze worden bijna altijd in een zin genoemd. Ze zijn vrienden, maar ook elkaars concurrenten. Het is vaak stuivertje wisselen om de felbegeerde eerste plaats. Maar de twee gunnen het elkaar. "Vorig jaar had ik ongeveer de helft van de wedstrijden gewonnen en hij de andere helft, maar in de Jeugdtour won hij toen heel veel."

Lees verder op de website

The Jeugdtour knows many stage winners and jersey wearers. Every day we pick one winner. Today it's Thomas Huitema who won the prologue in category 2. He beat his rival and friend Tyler Eyk by 0,09 seconds. 

Thomas Huitema comes from Roden and rides for the Meteoor Assen-Roden. Twice a week his parents drive him to Assen and back. This is Thomas' fifth Jeugdtour and he is only eight years young. "My brother Jasper is older and was riding here. I rode in aspiranten for three years."  

Thomas and Tyler. They usually are mentioned in the same sentence. They are friends but also rivals. Quite often they switch places for first in the race. "Last year I won half the races and Tyler won the other half but in the Jeugdtour he won a lot in 2015."

Read more on our websiteTweelingen in de koers / Twins in the race

De Jeugdtour kent dit jaar een boel tweelingen. Zo staan er in de editie van 2016 maar liefst vier aan de start. De jongste zijn Max en Kai Mick (8) uit categorie 1. "Het leukste is dat we altijd een vriendje aan elkaar hebben."

Dat de twee jongens een tweeling zijn, is duidelijk te zien. Zelfs hun sproetjes zitten op dezelfde plek. Om de 8-jarige renners van NWV Groningen uit elkaar te kunnen houden draagt Max een zwarte bril en een rode helm en Kai een blauwe bril en een gele helm. 

En hoe de tijdrit ging? "Goed", antwoorden ze volmondig. Kai eindigde de tijdrit als twaalfde en Max als zeventiende. Het is de eerste Jeugdtour voor de broertjes. Niet zo gek, aangezien ze nog maar een paar maanden fietsen. Max begon in maart van dit jaar, geïnspireerd door zijn vader. "Papa zit ook op wielrennen. Toen dacht ik, misschien is dat wel leuk."

Lees verder op de website 

We have many twins in the Jeugdtour this year: no less than four sets. The youngest two are Max and Kai Minck in category 1. "The fun thing is that you always have a friend," they say.

It's pretty obvious the two are twins. Even their freckles are in exactly the same spot. To tell the two NWV Groningen riders apart you have to look at the helmets and glasses: black and red for Max and blue and yellow for Kai.

How did the time trial go? "Good," they both said. Kai finished in twelfth place and Max in 17th place. Not bad because the two boys only started cycling a few months ago. Max started in March, inspired by his dad. "My dad already was doing it so I thought that it might be fun too."

Read more on our websiteOpeningsceremonie Jeugdtour: "Hoe mooi wil je het hebben?"

Vanmiddag werd de Jeugdtour officieel geopend op de Brink in Assen. Veel renners, ouders en vrijwilligers waren afgekomen op de ceremonie bij City Hotel de Jonge, waar Albert Smit, wethouder van de gemeente Assen, en wielrenner Bert-Jan Lindeman de truien uitreikten.

De renner van Lotto NL-Jumbo genoot daar overduidelijk van. 

"Al die kleine renners, heel leuk. Een stukje van mijn eigen jeugd zie ik hier terug." Zelf heeft hij tijdens zijn deelname aan de Asser Jeugdtour nooit het podium weten te behalen. "Ik ben volgens mij ooit vijfde geworden in een tijdrit. Dat was mijn beste prestatie hier", lacht hij.

Ook wethouder Albert Smit had het prima naar zijn zin tijdens de openingsceremonie. "Assen is naast een motorstad ook een wielerstad. We hebben een mooie accommodatie met een wielerbaan, staan mede aan de basis van een eventueel WK in eigen land en hebben hier ook altijd etappes van Olympia's Tour. Daarnaast is de organisatie van de Jeugdtour heel goed en professioneel. Al die vrijwilligers verdienen absoluut een compliment."

Smit geniet van de aanvalsdrift van de jonge renners in Assen. "Ik haal hier meer voldoening uit dan bijvoorbeeld tijdens de Tour de France. Het zou goed zijn als renners zoals Mark Cavendish, Marianne Vos en Niki Terpstra, die allen in de Jeugdtour hebben gereden, af en toe eens terugdenken aan vroeger." 

Hij is trots op het aantal renners dat het evenement trekt. "De naam Smit is de meest voorkomende achternaam op de deelnemerslijst", grapt hij. "Er staan bijna achthonderd renners op die overal vandaan komen. Zelfs uit Australië, hoe mooi wil je het hebben?"

In haar openingsspeech stond bestuurslid Lineke Kerstholt even stil bij de mensen die de Jeugdtour in het afgelopen jaar zijn ontvallen, zoals vrijwilligers Hans Rademaker en Fred Kool en sponsor/wielerliefhebber Eddy Maas (Hotel de Jonge). Het leverde een indrukwekkende minuut stilte op.
Afmelden - U ontvangt deze e-mail als ontvanger van onze nieuwsbrief. - Webmeeuw